Размисли за щастието и защо разбиранията ни за него са напълно

...
Размисли за щастието и защо разбиранията ни за него са напълно
Коментари Харесай

Щастието се състои във възможността да преодоляваш нещастията и проблемите ~ Зигмунт БАУМАН

Размисли за щастието и за какво разбиранията ни за него са изцяло неправилни на полския мъдрец и социолог професор Зигмунт Бауман,автор на над 50 книги, който преди броени дни ни напусна на 91-годишна възраст.

Свикнали сме да считаме рецесията за доста неприятно време – катаклизъм. Но това не е истинският й смисъл. Когато се появява като дума за пръв път в древногръцката медицина, смисъла й е на съдбоносен миг, когато обстановката може да бъде или гибел, или възобновяване.

Когато попитали великият немски стихотворец Гьоте дали е животът му е бил благополучен, той дал отговор: „ Да, имах доста, доста благополучен живот, само че... “ – добавил незабавно – „ не си припомням даже една щастлива седмица “. А това е срещу общоприетата философия, тъй като всички ние сме заобиколени от маркетинг, реклами, всевъзможни нови изкушения, всевъзможни примамливи неща, нови фешън трендове, и мислим, че щастието е непрестанен път към все по-големи и по-големи удоволствия.

А това, което Гьоте се е опитвал да ни каже, а той е бил доста, доста умен човек, освен популярен стихотворец, е, че щастието се състои в превъзмогването на нещастията и проблемите. В една от поемите си споделя, че най-големият призрачен сън е нескончаемата поредност от слънчеви дни.

Това не е благополучие, а досада. Липса на вдъхновение. Липса на цел за реализиране, липса на смисъл за който да се бориш и който да те кара да продължаваш.

Това, което Гьоте е споделил, е било предизвестие към младежите. Не мислете за живота си като за сбирка от дарове, извиращи от дълбок панер, цялостен с наслаждения и удоволствия.

Мислете за живота си като за дълга, дълга битка. Разрешавате един проблем, идва различен и страничните резултати са доста постоянно неприятни. Това е, което ме прави черноглед в кратковременен проект, само че оптимист в дълготраен.

Снимка: Зигмунт Бауман през 2011 година, bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР